Nes Ammim
Woensdag 14 november
Als we wakker worden schijnt de zon weer uitbundig en zien we voor het eerst de prachtige omgeving. Gisteravond kwamen we in het donker aan bij de Kibboets Nes AMMIM, en toen was er niet zo veel te zien. An heeft hier zelf 7 jaar gewoond en hij gaat ons rondleiden in deze voor hem zo bekende kibboets.
Nes Ammim is opgericht door een Zwitsers echtpaar en een Nederlandse vrouw., zij liggen begraven op de begraafplaats net buiten de kibboets. Ze begonnen in de bus, die nu als museum dienst doet. Er was helemaal niets, een ruige vlakte zonder gas, water en elektra. Nes Ammim is de enige christelijke kibboets in Israël.
We krijgen een spoedcursus avocado's verbouwen waarbij An helemaal in zijn element is. We werden er allemaal blij van om hem zo blij te zien. We lopen langs de kerkklok, die een kwartier voor de kerkdiensten beginnen gaat luiden. De kerk heet hier House of Prayer. Er zijn prachtige Botanische tuinen met oa limoenbomen, ficus en bamboe. Er is ook een kinderbos aangelegd. Elk kind dat in de kibboets wordt geboren krijgt zijn eigen boom. An en zijn vrouw hadden voor hun zoon een steeneik geplant omdat dit een hele sterke boom is. De trots waarmee hij het vertelde spatte van zijn gezicht. We kregen ook nog de schuilkelder te zien. Deze is al een poosje niet meer gebruikt, maar in geval van nood kan hij gebruikt worden, al moet ik er persoonlijk niet aan denken.
Deze tekst hangt in de kerk van Nes Ammim.
Hoe waar is dit?
Akko
Na de rondleiding vertrokken we naar Akko. Een stad die door de kruisvaders intensief is gebouwd. Onder leiding van El Yazar, een Turkse Pascha, werd Akko de hoofdstad. El Yazar had als bijnaam de slager, omdat hij heel wreed was. Hij sneed eigenhandig kelen door zonder scrupulus. In 1799 wilde Napoleon Akko innemen. Hij zag dit als een springplank naar het Midden-Oosten. Maar zijn troepen werden ziek en vluchtten via Egypte terug naar Frankrijk. In Akko wonen Arabieren en Joden.
Hierboven zie je kogels die met een katapult werden afgeschoten.
We gaan verder richting een citadel (Heuvels ontstaan uit meerdere woonlagen). We bekeken de ondergrondse hallen onder de citadel.
In 1093 kwam er een concilie in Jeruzalem in opdracht van Urbanus II, die alle Europese Christenen opriep om naar het Heilge land te komen, om het land te bevrijden van Moslims. In juli 1099 werd onder leiding van Godfried van Bouillon, Jeruzalem ingenomen. Het was een ware slachtpartij. De soldaten stonden tot de enkels in het bloed. Akko is gebouwd op kruisvaarders gebouwen en tot 1996 was dit hier een gevangenis. De ondergrondse hallen waren volgegooid met puin om een stevig fundament te maken. Bij het verwijderen van het puin, verwachtte men een kerk te vinden maar men trof een eetzaal aan.
Hierboven zie je hoe de mensen nu in Akko wonen.
Karavanserai
Richting de haven kwamen we uit bij een Karavanserai uit de Herodiaanse tijd, maar met Turkse gewelven. Het was een soort motel voor zeevaarders. Op de binnenplaats was een markt waar ze hun goederen konden uitstallen. De herberg bestond uit twee verdiepingen, de onder verdieping voor de dieren en de bovenverdieping voor de mensen. Doordat de dieren veel warmte afgaven kreeg je op de bovenverdieping een soort van vloerverwarming. Het zou zo maar kunnen dat Jozef en Maria in een soortgelijke herberg hebben overnacht toen Jezus werd geboren. Boven was alles vol maar ze konden gebruik maken van het dierenverblijf.
Haifa
We lunchten met een broodje falafel en stapten in de bus. We reden langs Haifa, het Rotterdam van Israël, naar Megiddo, naar de berg Mikido. Deze berg heeft 24 woonlagen (door de tijd heen gebouwd). Op die berg heb je uitzicht over een bijbels landschap, waar volgens het boek Openbaringen de eindstrijd zal plaatsvinden. We kwamen "binnen " via een poort uit de 16de eeuw voor Christus, een Kanaïtische poort. Daar zagen we de Israëlische laag. Na dit weidse uitzicht daalden we 183 treden af naar een tunnel onder de voormalige stadsmuur. Deze werd gebruikt om water binnen de stad te halen. De bron hiervan is inmiddels uitgeput.