Egypte Nijlcruise 2006

We vliegen van Amsterdam naar Luxor. Boven Afrika zien we alleen maar zand: zandvlakten, zandbergen, verder helemaal niks. Als we uit het vliegtuig stappen is het heel erg warm, dat is heel wat anders dan de kou in Nederland. We cruisen met de M/S Alexia (Monte Carlo). De hutten vallen ons alleszins mee, ze zijn erg ruim met een mooie badkamer.

 

15 september: Vandaag gaan we naar een steenfabriek, waar ze de mooiste dingen maken uit natuursteen. De mannen zitten uren achter elkaar op de grond. Ze dragen een soort van jurken. Waarschijnlijk is dat lekker koel, maar ze ruiken niet al te fris.

Deir el-bahari:

Dit noordelijke klooster werd gevonden tussen de ruïnes van de tempel van Hatsjepsoet. Daardoor werd het voor plunderingen gespaard. Het hele dal was gewijd aan de godin Hathor. Na de elfde dynastie werd het dal verlaten totdat vijfhonderd jaar later de plaats zijn grote luister bereikte door koningin Hatsjepsoet. Ze regeert 20 jaar lang voor haar zoon als regentes. Ze droeg zelfs mannenkleren en het valse baardstukje van de Farao's. Ze vertelde dat haar echtgenoot in 42 stukken was gehakt. Alle stukken werden teruggevonden, behalve het belangrijkste onderdeel voor een man. Ze liet dit ontbrekende lichaamsdeel maken van goud en daaruit is haar zoon geboren.

Aan de westoever in Luxor gaan we naar het dal der Koningen en Koninginnen. In het dal van de koningen bevinden zich de graven van de farao's. Van onder andere Toetanchamon en Ramses I tot en met XII. Ze zijn uitgehouwen uit de rotsen en zijn ondergronds. Als er een nieuwe farao kwam werd er direct begonnen met het maken van een graf. De versieringen vertegenwoordigden de glorie van het aardse leven van de farao. Sommige graven zijn niet voltooid omdat deze farao's jonge stierven, zoals bijvoorbeeld Ramses II. Er zijn ook graven die wel 3 verdiepingen hebben en hele lange gangen. De tombe van koningin Hatsjepsoet heeft een half ronde lange gang van wel 30 meter die uitmondt in enkele kamers. Op de muren van de gangen staat de levensgeschiedenis van de betrokken farao in hiërogliefen (spijkerschrift) afgebeeld. Zelfs bepaalde kleuren zijn nog goed bewaard gebleven.

Het graf van Ramses IX ligt in de berg diep onder de grond. Het is er heerlijk koel. In de lange gang zijn schilderingen aangebracht die het levensverhaal van deze farao uitbeelden. Deze schilderingen werden beschermd met eiwitten, waardoor de kleuren in tact bleven. Achterin is  de tombe van Ramses. Deze hoogwaardigheidsbekleders werden gemummificeerd, dat wil zeggen dat de ingewanden en de hersenen uit het lichaam werden gehaald en in zout water gelegd, in een soort van urnen. Behalve het hart en de nieren, want die waren weer nodig voor een volgend leven. Daarna werd het lichaam gebalsemd. Er werden ook waardevolle spullen in het graf achtergelaten. Jammer genoeg zijn deze kostbaarheden weg gehaald door plunderaars, de dingen die wel bewaard zijn gebleven worden bewaard in het museum van Caïro.