Stedentrip naar Rome
Met de personeelsvereniging vertrekken we per vliegtuig naar Rome. Vanuit het hotel gaan we met de bus naar het centrum van Rome, waar we onder leiding van een gids alle bezienswaardigheden gaan bezoeken. Onze eerste bezienswaardigheid is het Colosseum.
Het Colosseum:
In 79 na Chr. begon de Flavische keizer Vespasianus met de bouw van dit volledig uit steen opgetrokken amfi theater. Er was plaats voor 50.000 toeschouwers die konden genieten van spraakmakende schouwspelen die gefinancierd werden door de heersende keizer. Het Colosseum kon worden afgedekt met een canvas zonnescherm: het Velarium. Dit scherm werd opgetrokken met kabels die aangetrokken werden van buiten het Colosseum over 240 masten. Deze masten staken via gaten in de kroonlijst in een uitstekende stenen bak. Voor het optrekken van het Velarium was een regiment matrozen in Rome aanwezig. Naar schatting waren er wel duizend man nodig om het scherm op te trekken. Op het plein buiten het Colosseum staan nog enkele stenen met gaten waaraan de kabels bevestigd werden, hoewel ook gedacht werd dat deze stenen waren bedoeld als dranghekken.
Het Forum Romanum:
Als je naar het Forum Romanum kijkt, zie je een grote vlakte vol ruïnes. Daarboven is de Palatijn met evenveel ruïnes en een tuin. Dit is niet altijd zo geweest Ooit was het Forum Romanum het bruisende centrum van Rome. Iedereen kwam hier naar toe. Er werd gehandeld, over politiek gepraat. Hier werden belangrijke beslissingen genomen. Er waren ook verschillende tempels waar mensen konden bidden.
Nu lopen er nog verschillende mensen rond die verkleed zijn als mensen uit de Romeinse tijd.
( de mobiele telefoon is niet uit die tijd)
De vierstromenfontein:
De weelderige Vierstromenfontein is gemaakt naar een ontwerp van Bernini. De fontein is gemaakt tussen 1648 en 1651 en is de grootste en beroemdste fontein die hij heeft ontworpen. De Vierstromenfontein is te vinden op Piazza Navona.
Rondom de fontein zitten vier figuren. Elk figuur stelt een andere rivier uit een ander continent voor.
- De riviergod met de roeispaan stelt de Ganges voor uit Azië
- De riviergod met het wapenschild in zijn hand stelt de Donau in Europa voor
- De riviergod met een stapel muntstukken stelt Rio de la Plata in Zuid-Amerika voor
- De riviergod met een doek over zijn hoofd stelt de Nijl in Afrika voor.
Trevi fontein:
De de Trevifontein is misschien wel de beroemdste fontein ter wereld en zeker van Rome. De barokke fontein op het plein Piazza di Trevi werd in opdracht van paus Clemens XII ontworpen in eerste instantie door Bernini en pas 50 jaar later gebouwd en (minder duur) herontworpen door de architect Nicola Salvi. De bouw duurde maar liefst van 1732 tot 1762.
De bijna 30 meter hoge Trevifontein is gebouwd tegen de achterzijde van het gebouw van Palazzo Poli en centraal onder de triomfboog staat het standbeeld van de zeegod Neptunus, die op zijn schelpvormige strijdwagen door twee paarden met vleugels en tritons (jonge zeegoden) naar de zee wordt getrokken. Een van de paarden is rustig en gehoorzaam, het andere paard is onstuimig. Hiermee symboliseren ze de wisselende getijden van de zee. De twee beelden in de nissen naast Neptunus beelden links de Overvloed en rechts Gezondheid uit. De naam ‘Trevi’ is afgeleid van tre via, oftewel drie wegen. Vroeger kwamen op de plek van de fontein drie wegen bijeen.
Wie ooit terug wil keren naar deze wereldstad moet zeker deze fontein bezoeken. Er wordt verteld dat als je over je schouder een munt in de fontein gooit, je Rome nog een keer zal bezoeken. Je kunt je wel voorstellen dat als iedereen, die Rome bezoekt, een munt in de Trevifontein gooit, er misschien wel meer munten dan water in de fontein zou zijn. Het is dan ook maar goed dat wekelijks de munten uit de fontein gehaald worden. Deze munten worden besteed aan een goed doel. Het geld wordt geschonken aan de organisatie Caritas. Zij helpen hiermee arme gezinnen.
Victor Emanuel II
Het monument, wat ter ere van Victor Emanuel II gemaakt is, is een opvallend groot wit marmeren gebouw. Het wordt ook wel de bruidstaart van Rome genoemd of de typemachine. Deze namen heeft het te danken aan zijn grootte (135 meter breed en 70 meter hoog) en opvallende witte kleur. Een andere naam voor dit monument is Altare della Patria, het Altaar van het vaderland. Aan de rechterkant zie je het vierspan van de vrijheid, en aan de linkerkant het vierspan van de eenheid.
De onbekende soldaat:
Bij het altaar van het vaderland ligt de onbekende soldaat. Deze soldaat sneuvelde in de Eerste wereldoorlog. Hij was niet de enige soldaat die tijdens de oorlog sneuvelde en anoniem bleef. Als symbool werd besloten om voor alle onbekende gesneuvelde soldaten van Italië op deze plaats één soldaat zonder naam te begraven. Het graf werd ontworpen door Armando Brasin, die ook verantwoordelijk was voor een nieuwe vleugel aan het monument.
Hij werd hier begraven in 1921. Het graf ligt onder het beeld van de godin Roma. Bij het beeld brandt de eeuwige vlam. Het graf wordt bewaakt door twee soldaten. Zo is het monument van Victor Emanuel II niet alleen een monument voor de eerste koning, maar ook een oorlogsmonument.
Het Pantheon:
Dit eeuwenoude bouwwerk werd gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het is nog altijd één van de best bewaarde oude gebouwen uit de Romeinse tijd. De binenkant is door de eeuwen heen grotendeels intact gebleven. Qua decoratie is er wel wat veranderd. Zo zijn er diverse beelden, schilderijen en altaren geplaatst die afkomstig zijn uit verschillende episodes. In de koepel zit een gat, waardoor er een bijzondere lichtinval te zien is. Sinds de inwijding van paus Bonifacius IV, in het jaar 609, is het Pantheon in gebruik als kerk van Sint Maria en de martelaren (Santa Maria dei Martiri.
Het dak:
Het meest bijzondere aan het Pantheon is het dak. Als je omhoog kijkt zie je een gat. Dit gat zorgt voor een mooie lichtinval. Maar niet alleen dat. Dit gat ofwel oculus, beschermt het gebouw voor aardbevingen. Het houdt de koepel als het ware soepel. Het Pantheon is rond gebouwd op de voorgevel na. Deze is rechthoekig. Naast het dak met de oculus, zijn ook de zuilen bij de voorgevel typerend voor het Pantheon. Vroeger was het dak met koper bekleed, maar hier is niets meer van over. Dit koper werd weggehaald in opdracht van paus Urbanus VIII. Hij liet het brons vervolgens omsmelten om te gebruiken voor het baldakijn boven het graf vaan Petrus in de Sint Pieters Basiliek.
Vaticaanstad:
Op zaterdag gaan we naar Vaticaanstad. Officieel de Staat Vaticaanstad (Italiaans: Stato della Cittá del Vaticano). Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave is binnen Italië.
Het religieuze centrum van de Rooms-Katholieke kerk is een aparte staat, maar je kan er zonder paspoort naar binnen. Wel worden de muren rond Vaticaanstad bewaakt door leden van de goed getrainde Zwitserse garde. Deze garde is uitgedost in kleurrijke kostuums. Dat het Zwitsers zijn heeft een lange voorgeschiedenis. Al vanaf de Middeleeuwen werden overal in Europa Zwitserse soldaten ingehuurd, omdat die bekend stonden om hun trouw en bovendien geen band hadden met het (vaak opstandige) volk.
De beelden op de gevel van de Sint Pieter stellen Christus (in het midden voor), met aan zijn linkerzijde Johannes de Doper. Verder staan er elf van de twaalf apostelen. Judas ontbreekt en is vervangen door Matthias (helemaal rechts). Petrus ontbreekt eveneens, aangezien de hele kerk al aan hem gewijd werd vond Bernini het blijkbaar niet nodig om hem ook nog eens als apostel uit te beelden.
De bronzen bol (foto rechts) boven op de koepel heft een doorsnede van bijna 2,5 meter n zou plaats bieden aan 16 personen. Helaas kun je niet zover meer komen. Wel kun je de koepel beklimmen. Eerst kom je bij een prachtige galerij, op een hoogte van 53 meter. De klim wordt hier beloond met een prachtig uitzicht op het interieur van de kerk. Wie nog eens 330 treden naar boven klimt komt uit op de 108 meter hoge buitengalerij, met het bekende uitzicht op het Sint Pietersplein en de daken van Rome. Voor dit uitzicht moet je (als je niet met de lift gaat) 537 treden beklimmen, maar het is echt meer dan de moeite waard! Op heet binnenplein konden we een kaart versturen met een unieke postzegel die alleen op het Vaticaan te krijgen is, dat hebben we vanzelfsprekend gedaan.
Er i toch nog een beeld van Petrus te vinden op het plein, links van de trappen die naar de ingang van de kerk leiden. Rechts staat een even groot beeld van Paulus. Volgens een Romeinse legende heeft Petrus gezegd: "Hier wordt het geloof gemaakt", waarop Petrus antwoord: "En daarbuiten gelooft men het".
Het is teveel om alles in 1 dag te bekijken.
Wanneer je omhoog kijkt, zie je de indrukwekkende koepel met in de vier medaillons (die elk een doorsnede van 9 meter hebben) de vier evangelisten. De letters hier zijn met 129cm hoogte iets kleiner dan de letters buiten. De zestien grote vensters laten het licht op deze tekst schijnen, zodat iedereen ze kan lezen.
"Tu est Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam et tibi dabo claves regni caelorum".
U bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen en aan u zal ik de sleutels van het rijk der hemelen geven.