De 19de eeuw

Leussner of Leijssenaar?

Of de familienaam van opoe klopt is nog maar de vraag. Meestal werden de persoonsgegevens bijgeschreven in kerk- of doopboeken. Maar de mensen konden soms helemaal niet of slecht schrijven. Ze konden vaak hun eigen naam niet eens schrijven, laat staan dat ze dat goed konden overbrengen. De naam van opoe in de burgerlijke stand is in ieder geval Rika Leijssenaar.

 

Het was niet zo dat mensen uit liefde met elkaar trouwden rond de 19de eeuw. We kunnen het ons misschien niet voorstellen, maar als je niet werkte dan was er geen geld. Een weduwnaar hertrouwde meestal uit noodzaak. Want wie lette op de kinderen als hij aan het werk was? Maar ook een weduwe had geen inkomen en moest dus zelf gaan werken, maar hoe moest het dan met haar kinderen? Er waren toen geen sociale voorzieningen. In elk dorp waren er weliswaar ouden van dagen en zieken te vinden die moesten aankloppen bij de diaconie, maar wie gezond was werd geacht mee te werken op het land. Slechts in de winter moesten enkele gezinnen soms een beroep doen op de armenzorg. Bedelarij kwam voor, maar werd scherp gecontroleerd. Wie bedelde had toestemming van het lokaal gezag nodig en dat werd in de regel slechts verleend aan armen die in een Drents dorp woonden. 

Als een weduwe met kinderen hertrouwde was er in ieder geval een inkomen. Rika werd geboren in een gezin waar al vier kinderen waren. Want haar vader Hendrik Leijssenaar, was al eerder getrouwd geweest. Hun vijfde kind , zoon Lephert, was 13 dagen na zijn geboorte overleden. Zijn eerste vrouw Hendrikje Hoogeveen overleed 8 dagen later. 

Hij hertrouwde een jaar later met Derkje Hoogeveen, zij was een zus van zijn eerste vrouw.